Strasbourg – Alsace

Strazburg Fransa’nın Doğusunda Almanya sınırında yer alan Alsace bölgesinin en büyük şehri aynı zamanda bölgenin başkenti konumundadır. Bölgedeki en fazla Türk nüfusunun olduğu şehirdir. Fransa’nın en ilginç bölgesidir. Din adamlarının maaşlarının ödendiği tek bölge Alsas bölgesidir aynı zamanda Almancanın dil eğitiminin zorunlu olduğu tek bölgedir.

15.Yüzyıldan günümüze kadar Almanya ile Fransa arasında bu bölge yüzünden hep savaşlar çıkmıştır. Bunun en büyük sebebi ise Alsas bölgesinin çok önemli maden yataklarına sahip olmasıdır. Ancak günümüzde herkesin bildiği özellikle turistik amaçlı gelinen bölge şarap yolu güzergahı olduğu için önemli sanılır ve tercih edilir.

16.Yüzyılda hristiyanlık içinde çıkan reform hareketleri ve yeni ortaya çıkan Protestan mezhebi Almanya’dan çıkmış ve Fransa’da etkilenen ilk şehir tabi ki Strazburg olmuştur. Katolik Fransız Kral ve Protestanlığı kabul etmiş prensler arasında çıkan 1618 de başlayan ve 1648 de biten 30 yıl savaşları da bunun sebebidir. 1648 de imzalan Westfalya anlaşması ile Alsas bölgesi Fransa ile Almanya arasında paylaşılır ve Strazburg Fransa’ya kalır ancak savaştan dolayı şehir çok kötü vaziyettedir. Bir çok almanın şehre göç etmesinden dolayı şehirde Almanca günlük dil olarak kullanılır. Bu durumdan çekinen Fransa bir çok asker gönderir bölgeye ve Almanya’nın şehir üzerinde ki etkisini azaltmaya çalışır. Aynı zamanda bir çok yatırım ve Demir yolu ile Fransa bu bölgeyi güçlendirir.

 

Bu iktidarlık süresi 1870 de patlak veren Sedan savaşı ile sona erer ve Almanya’nın büyük zaferi ile sonuçlanır. Savaşın sonuçları olarak; Fransa Alsas bölgesini kaybeder. 3. Napolyon Almanlar tarafından esir alınır. Bölgeyi çok iyi muhafaza eden Almanlar başarı vitrini olarak gördükleri Strazburg’a yatırımlarını devam ederler, bu hükümdarlık 1. Dünya savaşına kadar devam eder ancak 1. Dünya savaşında yenik düşen Almanlar 1918 yılında Alsas bölgesini tekrar Fransa’ya kaybederler.

Ancak 2. Dünya savaşının başlamasıyla nazi Almanya’sı bölgeyi tekrar ele geçirir. Ancak Almanlar 2. Dünya savaşında da yenik düşünce bölgeyi Fransa tekrar ele geçirir ve günümüze kadar da bu hükümdarlık sürer ancak. Bu savaştan sonra Strazburg barışın temsil edildiği şehir olur ve Brüksel’den sonra ikinci Avrupa başkenti olur. Avrupa parlamentosu ve Avrupa insan hakları mahkemesi gibi bir çok Avrupa kurumu vardır.

Bu kadar sancılı savaşlar geçiren ve her defasında yıkılıp yeniden inşaa edilen şehir elbetteki tarih bakımından da kültürel yapıdan da Fransa’nın en güzel en tarihi şehirlerinden biridir.

Strazburg’da görülmesi gereken yerler

Çok köklü çok çeşitli tarihi yapısı ve eşsiz güzelliği ile göz dolduran Strazburg’da gezilmesi gereken yerler.

  1. Strazburg katedrali

Strazburg katedrali Strazburg’un en önemli en gösterişli her bir detayına hayran kalacağınız bir katolik kilisesidir. Mimari yapısında hem Romanesk hemde gotik tarz birlikte görülür. 11. Yüzyılda yapımına başlanan katedral 1439 yılında tamamlanmıştır. Bu kadar uzun sürmesinin sebepleri ise çıkan yangınlar ve savaşlar olmuştur.

 

Katedral 1600 lü yıllarda Almanya etkisi ve reform hareketleriyle bir dönem Protestan İbadeti içinde kullanılmıştır. 1870 den en son 1945 ikinci dünya savaşına kadar sürekli hasar görmüş ancak yapılan restorasyon çalışmaları ile ayakta kalmıştır.

  1. Rohan Sarayı

Rohan Sarayı Fransa’nın en soylu sınıflarından birine mensup olan Rohan ailesine aittir. Saray hem ailenin yaşadığı bir ev hemde din ve devlet adamlarının ofis olarak kullandıkları bir saraydır. Bütün devlet erkanının kralların ağırlandığı bir saraydır.

Saray Strazburg belediyesi, Strazburg üniversitesi olarak da kullanılmış en son ise güzel sanatlar ve dekoratif sanatlar müzesi olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Strazburg güzel sanatlar müzesi Saray’ın 1. Katında bulunmaktadır. Görülmesi gereken müzelerden biridir.

 

  1. Alsas kültürü müzesi

Alsas kültür müzesi Alsas tarihine aile yaşamına köy evlerine hatta evlerdeki çocukların oyuncaklarına kadar görebileceğiniz çok şirin bir köy edasıyla karşınıza çıkacak müzedir.

Müze Salı günleri hariç her gün sabah 10:00 ile 18:00 saatleri arası açık. Müze ücreti 18 yaş altı ücretsiz. Yetişkinler için ise 6,50 Euro dur.

  1. Avrupa Sarayı

Bu bölgede Yıllar boyu süren Almanya ve Fransa arasında ki savaşların ardından gelen barışın simgesi halindedir. Avrupa Sarayı 1977 ve 1999 yılları arasında AB parlementosu olarak kullanılmıştır. Şimdiler ise Türkiye’nin de üye olduğu Avrupa konseyine ev sahipliği yapmaktadır.

Sarayı ziyaret etmek, toplantılara izleyici olarak katılmak tamamen ücretsizdir.

  1. Rhin Sarayı

Rhin Sarayı Strazburg tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Saray’ın mimarisi ve yapıcısı tamamen Almanlardır. Strazburg Almanya hükümdarlığındayken Alman kralı Kaiserpalast tarafından yaptırılmıştır. Mimari yapısı İtalya’nın floransa şehrinde bulunan pitti Saray’ına çok benzemektedir.

Cumhuriyet meydanında bulunan Saray hafta sonları hariç her gün 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.

  1. Petite France

Petite france Strazburgun en güzel en tarihi yerlerinden biri konumundadır. Küçük Fransa diye anılan yer L’ill nehrinin kanalları çevresine kurulmuş harikulade evlere sahip romantik bir yerdir. Vaudan barajının üzerinde bulunan köprüye çıkarsanız küçük Fransa’yı tepeden çok güzel gözlemleye bilirsiniz. Bu köprünün üzerinde 3 adet kule mevcuttur.

Petite France da gezerken Pont Saint-Martin restoranında romantik bir yemek yemeyi unutmayın derim.

 

 

Konaklama Önerilerim;

Hotel Rohan gecelik oda fiyatı 50 Euro – 90 Euro arası.

Mükemmel bir otel konumu Harika Strazburg katedralinin tam karşısında tarihi yapıların, çarşının ve restoranların hemen yanında 400 yıllık tarihe sahip bir otel.

Restoran Önerilerim;

  • Pont Saint-Martin restoranı
  • El Gruber restoranı

İki restoranda Harika her mutfağa hitap ediyor. Fiyatları da çok iyi iki kişi 20 Euro ile 50 Euro arası hesap gelir.

Uçak rezervasyonları için;

www.turkishairlines.com

www.flypgs.com

www.skyscanner.com

Adreslerini kullanabilirsiniz.

Otel rezervasyonları için;

www.booking.com

www.hotels.com

Adreslerinden yapabilirsiniz.

Mutlu tatiller…

Yazar

SeyyahYollarda.COM 'un kurucusu olan Hakan YILDIRIM Bursanın Gemlik ilçesinde doğmuş büyümüş ve hala burada yaşamaktadır. 2018 yılında Hakan YILDIRIM tarafından kurulan Seyyah Yollarda her geçen gün büyümeye devam etmektedir.

Yorum Yaz